دلیل پر از سنگ بودن مسیر ریل قطار
مسافرت کردن با قطار یک تجربه هیجان انگیز است و باعث می شود که تجربه های زیادی داشته باشید. همچنین بتوانید از طبیعت زیبا در مسیر لذت ببرید اما به نظرتان چرا مسیر ریل قطار از سنگ تشکیل شده است ؟ آیا تا به حال به علت آن فکر کرده اید؟
ویژگی سنگ های ریل قطار
قبل از هر چیز باید گفت سنگ هایی که در مسیر ریل قطار وجود دارند، کمی منحصر به فرد هستند.
این سنگ ها معمولا حالت مستطیل شکل دارند. نام های مختلفی به آن ها تعلق می گیرد. گاهی اوقات چوب هم لابلای آن ها دیده می شود و باعث می شود که سطح ریل قطار بالا نگه داشته شود و فضای آن سطح با قطار متناسب باشد.
علت این که این سنگ ها زاویه دار هستند، این است که اگر سنگ های گرد و مسطح و بدون زاویه را در ریل قطار قرار دهیم، آن ها به راحتی می چرخند و ممکن است از مسیر ریل خارج شوند و نمی توانند کار اصلی خود را انجام دهند . به همین دلیل برای این که مطمئن شوند، سنگ ها در مسیر خود باقی می مانند، باید از سنگ های زاویه دار استفاده کنند.
سوزن ریل چیست؟
مشخصات فنی ریل راه آهن
ریل راه آهن از نظر شکل ظاهری از یک مقطع فولادی نورد شده تشکیل می شود که به شکل دو خط موازی کنار هم قرار می گیرند و بعد به صورت ثابت روی شاسی تعبیه شده با پیچ و مهره متصل می شوند. از آنجایی که مهم ترین وظیفه ریل راه آهن تحمل بار وسیله نقلیه و هدایت صحیح آن است، باید طوری ساخته شود که نیروی وارد شده خارجی در سرتاسر آن تقسیم شود. در غیر اینصورت به بعضی نقاط فشار بیشتری وارد شده و باعث شکست ریل و منحرف شدن قطار می شود. برای اینکه بتوان نیرو را پخش کرد از بست و پابند برای اتصال ریل راه آهن استفاده می شود. این کار از نظر فنی بسیار مهم است، زیرا باعث کاهش اصطکاک بین وسیله نقلیه و ریل راه آهن خواهد شد. در نتیجه مانعی در برابر حرکت ایجاد نشده و ریل ها نیز در اثر نیروی قطار نمی شکنند.
سایر مشخصات فنی که برای ساخت ریل راه آهن باید در نظر گرفته شود شامل کاربرد، تنش های دینامیکی و استاتیکی وارد شده، میزان سایش و خوردگی و سایر نیروهای موجود می باشد. اگر همه این موارد در ساخت ریل رعایت شوند ریلی باکیفیت تولید خواهد شد. برای این کار فرایند تولید ریل باید بسیار دقیق بوده و عملیات متالوژی ثانویه در کوره پاتیلی و گاز زدایی تحت خلأ به درستی انجام شود. بعد از تولید ریل نیز باید ریل های تولید شده از نظر شیمیایی، ابعاد، عیوب ظاهری سطوح شمش و تست های دیگر کاملاً بررسی شده و به لحاظ فنی طبق استانداردهای قابل قبول باشد.
میزان واردات و مصرف ریل در ایران
میزان مصرف ریل در هر کشوری به میزان بازسازی خطوط و پروژه های جدید برای احداث راه آهن های جدید بستگی دارد. همان طور که قبلاً هم گفتیم برای ساخت ریل راه آهن از فولادهای UIC54 و UIC6 استفاده می شود. هر متر ریل UIC6 60 کیلوگرم وزن دارد، بنابراین برای هر کیلومتر راه آهن رفت و برگشت ۱۲۰ تن فولاد مورد نیاز است. هنوز ایران از نظر مواد اولیه به خود کفایی در این زمینه نرسیده است، به همین دلیل ریل های ایران معمولاً از کشورهای روسیه، چین، هند، آلمان و اتریش وارد می شود. مهندسین کشورمان نیز بی وقفه در تلاش هستند تا بتوانند به خودکفایی رسیده و ریل های استاندارد مورد نیاز کشور را تأمین کنند.
آشنایی با استانداردهای ریل ها
علت وجود سنگ در ریل قطار
این سنگ ها اهداف مختلفی را دنبال می کنند. اول از همه این که در جای خود می مانند تا قطار های خیلی سنگین بتوانند از روی آن ها عبور کنند. در واقع یک نقش ابزاری برای حرکت قطار ها دارند. یکی دیگر از جنبه های مهم استفاده از این سنگ ها این است که آب های موجود در ریل قطار را به خود جذب می کنند اما یکی از مهم ترین اهداف آن ها این است که لرزش قطار را کاهش می دهند ؛ مخصوصا زمانی که لوکوموتیوها در بالاترین سرعت ممکن هستند.
نظری نیست.